Bijnierschorsinsufficiëntie; Twentse apothekers pakken de handschoen op
Maandagavond 31 mei jl was het dan zover. Voor apothekers en apothekersassistenten is een digitale nascholing georganiseerd over goede farmaceutische zorg voor mensen met bijnierinsufficiëntie. Met ongeveer 35 deelnemende apothekers werd de avond om 19:00 uur geopend door Lisette Darman – Knuif, secretaris van de Twentse Apothekers Organisatie (TAO-UA) en tevens apotheker.
Wat is Bijnierschorsinsufficiëntie?
Aan de hand van een presentatie van Mark van Haaren, internist-endocrinoloog bij het Medisch Spectrum Twente, werd de kennis van de deelnemers over primaire en secundaire bijnierschorsinsufficiëntie uitgebreid en opgefrist. Mark legde uit waar de endocrinologie zich nu in onderscheidt in de specialistische zorg en dat zijn met name de feedback-mechanismen. Met deze feedback worden processen in het lichaam geregeld met hormonen, de signaalstofjes. De werking van de HPA-as is goed uitgelegd door Mark. Wanneer er sprake is van bijnierinsufficiëntie werkt de feedback niet in de HPA-as. De risico’s daarvan werden geschetst. Om de kennis te toetsen kregen de deelnemers door Mark multiple choice vragen voorgelegd.
Wat gaat er veranderen in Twente?
Jaarlijks zullen bijnierpatiënten per brief door een apotheker worden uitgenodigd voor een gesprek.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- Op tijd bestellen van herhaalmedicatie en tijdig aangeven wanneer er problemen zijn.
- Wanneer onverhoopt moet worden gewisseld van leverancier van hydrocortison dan geeft de apotheker goede uitleg over wat dit kan betekenen voor de patiënt.
- Uitleg dat het breken van tabletten voor substitutie-therapie niet de voorkeur heeft.
- Het stressschema wordt doorgenomen.
- De houdbaarheidsdatum van de noodinjectie wordt gecheckt, zodat de patiënt altijd minimaal twee noodinjecties in huis heeft. Een noodinjectie neemt de patiënt desgewenst mee in de tas. Zo nodig wordt aangeboden om te oefenen met bereiden van de noodinjectie.
- Bespreek of een medicijnrol kan helpen.
- Bespreek of een farmabuddy nodig is.
- Bespreek of een SOS key card kan helpen.
- De patiënt wordt gewezen op bijniernet.nl.
- De Twentse apothekers hebben een afspraak gemaakt met de internisten-endocrinologen van het Medisch Spectrum Twente dat wanneer de noodinjectie over de datum is, de apotheker deze noodinjectie op naam van de medisch specialist mag vervangen.
Deze nascholing is tot stand gekomen in een samenwerking tussen TAO-UA, het Medisch Spectrum Twente en BijnierNET.
Voor het hele artikel verwijzen wij u naar de website van BijnierNET