Ontregel de zorg - de zeven met Matthijs van der Kraats
Heeft uzelf of uw organisatie iets gedaan om onnodige regels te schrappen of heeft u deelgenomen aan een schrapsessie? Wat zou u(w) organisatie mogelijk kunnen doen hieraan?
We hebben deelgenomen aan een schrapsessie over de B2 bijlage en ook onze input gegeven aan het ministerie van VWS ten aanzien van administratieve lasten verlagen.
Een van onze eigen initiatieven is bijvoorbeeld dat we een Geneesmiddelenbeschikbaarheidsgroep in het leven hebben geroepen als Twentse Apothekers Organisatie, met als doel om bij de geneesmiddelen die niet beschikbaar zijn een juist alternatief te hebben. Dit levert minder telefoontjes met huisartsen en specialisten in het ziekenhuis op. In plaats van vele malen door meerdere apothekers te worden gebeld over een alternatief, wordt de specialist nu nog maar 1 keer gebeld en leggen we het vast met de Geneesmiddelen Beschikbaarheidsgroep. Deze informatie delen resulteert in een efficiënter werkproces.
In 2019 hebben we een convenant opgesteld over het digitaal versturen van recepten. Dit gebeurde eerder nog op papier, via de post of via de fax. Dankzij de afspraken hierover ontvangen wij recepten nu digitaal vanuit het ziekenhuis. Bovendien zijn hieraan nu aanvullende werkafspraken toegevoegd, zoals bijvoorbeeld het meesturen van labwaarden. Het meesturen van de nierfunctie van een patiënt is daar een voorbeeld van. De informatie-uitwisseling is ook op dat vlak verbeterd.
Een andere aanvullende werkafspraak is dat wij als regio graag een toestemmingsgraad van het LSP boven de 80% nastreven. Zodat we ook daadwerkelijk met dat LSP kunnen gaan werken. Het LSP is een netwerk waarop zorgverleners 24/7 medische gegevens over hun patiënten kunnen raadplegen in elkaars systemen. Deze toestemming moet de patiënt geven aan de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek. We hebben met deze partijen afgesproken om hier samen stappen in te maken. Er draait nu een pilot in het ziekenhuis om te kijken of in spoedsituaties gebruik kan worden gemaakt van het LSP.
Voor het hele artikel
klik hier